Microbioom

Onze darmen worden gekoloniseerd door de darmflora, ook wel het microbioom genoemd. De darmflora, die meer dan een kilo weegt, wordt gevormd door triljoenen micro-organismen die uit meer dan 1000 verschillende soorten bestaan. Het aantal microben dat het menselijk lichaam koloniseert is ongeveer even groot is als het aantal menselijke cellen zelf.

Darmen Algemeen

De darmbacteriën spelen een essentiële rol in alle processen in het lichaam. De darmflora kan al deze functies echter alleen vervullen als de samenstelling van de microben die zij bevat, in het juiste evenwicht is. De mens en het gezonde microbioom leven dan in symbiose met elkaar, want beide profiteren van elkaar. Verschillende beïnvloedende factoren, zoals een verkeerde en ongezonde voeding, stress of ook bepaalde geneesmiddelen, zoals cortisone, diclofenac en vooral antibiotica, kunnen er echter toe leiden dat het fijn afgestemde ecosysteem uit evenwicht raakt. Dit is het moment waarop een dysbiose ontstaat.

Dysbiose is de technische term voor een verstoorde darmflora. Dit gebeurt wanneer de diversiteit van soorten in het microbioom afneemt of de verhouding tussen gezondheidsbevorderende darmbacteriën en schadelijke kiemen uit balans raakt.

Wanneer het aantal nuttige kiemen afneemt, kunnen de potentieel ziekteverwekkende bacteriën de overhand krijgen, zich ongehinderd vermenigvuldigen en zich verder verspreiden. Dit kan leiden tot ontstekingen in de darmen, die op hun beurt leiden tot buikpijn, winderigheid, vies ruikende ontlasting, diarree of zelfs pijnlijke darmkrampen.

Naast deze acute klachten kan aanhoudende dysbiose ook ernstige chronische ziekten in de hand werken. Aangenomen wordt dat ziekten zoals auto-immuunziekten, insulineresistentie, diabetes, jicht, reuma, chronische inflammatoire darmziekten, psoriasis, lupus erythematosus, histamine-intolerantie, prikkelbaar darmsyndroom met een dysbiose samenhangen.

In studies vertoont de darmflora van chronisch zieken bijna altijd een opvallend andere samenstelling dan die van gezonde mensen. Het is echter niet altijd duidelijk of de verstoorde darmflora de oorzaak of het gevolg is van de chronische ziekte.

Intestinale flora test

Bij klachten die wijzen op dysbiose, maar ook bij chronische stofwisselings- en auto-immuunziekten, is het zinvol een darmfloratest uit te voeren. Hiervoor neemt u thuis een klein monster van de ontlasting en stuurt u dit met de bijgeleverde enveloppe naar het laboratorium. Daar kan de samenstelling van de darmflora worden bepaald. Het resultaat is slechts een momentopname en kan variëren naar gelang van het tijdstip van de dag en de keuze van het gegeten voedsel. Maar het geeft wel een indicatie of dysbiose waarschijnlijk is of niet.

Wilt u ontlastingsonderzoek laten uitvoeren: https://bit.ly/ContactFinesseMedicalCenter

Het ontlastingonderzoek geeft inzicht in het humane darmmicrobioom door middel van genoomsequencing van de darmflora incl. parasieten en informatie over spijsverteringsproblemen, leaky gut syndroom, ontstekingen en glutenintolerantie, analyse van het intestinale microbioom, alsook microbiologische analyse, van aerobe en anaerobe schimmels en gisten, verteringsresiduen, calprotectine, galzuren, secretorisch IgA en zonuline.

Beleid bij dysbiose

Als de uitslagen op een dysbiose wijzen, is het belangrijk uit te zoeken wat de oorzaken zijn. Dit komt doordat de verschillende microben en bacteriestammen zeer verschillende eisen stellen aan hun habitat. Ze voelen zich op hun gemak bij verschillende pH-waarden en geven de voorkeur aan verschillende voedselbronnen.

Bij het zoeken naar de oorzaken is het dus van belang om goed naar leefstijl en voeding te kijken. Veel stress, te snel of te ongezonde voeding in combinatie met medicijngebruik zoals hormonen of antibioticakuren brengen vaak binnen korte tijd de darmflora massaal uit evenwicht. De werkzame stof in antibiotica maakt geen onderscheid tussen schadelijke en gezondheidsbevorderende bacteriën. Als gevolg daarvan worden alle bacteriën van het geselecteerde spectrum abrupt gedood.

Opbouw en versterking van de darmflora

Met uitzondering van een antibioticakuur, ontwikkelt een verstoring van de darmflora zich niet abrupt, maar geleidelijk over een langere periode. Afhankelijk van de heersende omstandigheden in de darm wordt de groei van bepaalde bacteriestammen bevorderd of geremd. Voeding en leefstijl heeft een grote invloed op de samenstelling van de darmflora.

Een permanent ongezonde voeding met veel dierlijke eiwitten, suiker en vet bevordert vooral de groei van potentieel schadelijke bacteriën van de darmflora. Zij voelen zich bijzonder op hun gemak in deze omgeving. Gezondheidsbevorderende darmbacteriën, zoals melkzuurbacteriën en bifidobacteriën, nemen hierbij geleidelijk af. Gifstoffen zoals alcohol en nicotine wakkeren dit proces verder aan. Stress heeft ook een aantoonbaar negatief effect op de darmflora.

Als u dus permanent een gezonde darmflora wilt hebben met overwegend gezondheidsbevorderende bacteriën, moet u op lange termijn een gezonde levensstijl aanhouden en een vezelrijke, volwaardige voeding gebruiken.

Dysbiose: de belangrijkste oorzaken:

  • Vet- en eiwitrijke diëten
  • Voeding met veel suiker
  • Vezelarm dieet
  • Langdurige stress
  • Medicatie, zoals cortisone, diclofenac, ibubrofen, ASS
  • Antibiotica
  • Alcohol
  • Roken

Hoe kun je de darmflora opbouwen?

Als de darmflora al uit balans is, zijn er verschillende manieren om deze weer op te bouwen. In het geval van een beginnende dysbiose met betrekkelijk milde symptomen, kan het voldoende zijn de nog aanwezige nuttige darmbacteriën te voeden. Dus meer voedingsvezels eten, want voedingsvezels zijn het favoriete voedsel van de “goede” darmbacteriën.

Voedingsvezels helpen de darmflora

Aangeraden wordt om ongeveer 30 gram voedingsvezels per dag te eten. Voedingsvezels zijn onverteerbare koolhydraten die onbeschadigd de maag kunnen passeren en uiteindelijk in de dikke darm terechtkomen. Als u regelmatig veel voedingsvezels eet, creëert u optimale leefomstandigheden voor de nuttige darmbacteriën. Als gevolg daarvan vermenigvuldigen de kleine wezentjes zich opnieuw, waardoor de potentieel ziekteverwekkende darmbewoners worden verdrongen.

Er zijn in water oplosbare en niet in water oplosbare voedingsvezels. Voedingsmiddelen zoals lijnzaad, tarwezemelen of psyllium bevatten een bijzonder grote hoeveelheid in water onoplosbare voedingsvezels. De onverteerbare vezels in deze voedingsmiddelen zwellen sterk op in de darm. Daarom is het belangrijk om bij het eten van deze voedingsmiddelen veel te drinken. Naast de positieve effecten op de darmflora helpen de vezels in deze voedingsmiddelen ook om op gewicht te blijven, omdat het zwellende effect in de darmen zorgt voor een bijzonder langdurig gevoel van verzadiging. De toename van het volume in de darm stimuleert ook de darmactiviteit, wat zorgt voor een regelmatige stoelgang.

Naast vezelrijke voedingsvezels zijn ook wateroplosbare voedingsvezels uitstekend voor de wederopbouw van de darmflora. Ze worden ook wel prebiotica genoemd. De bekendste prebiotica zijn inuline, oligofructose en pectinen. De eerste twee komen vooral voor in de groenten cichorei, aardpeer en schorseneren, alsook in gekoelde gekookte aardappelen. De schil van appels is bijzonder rijk aan pectines, maar dat geldt ook voor psyllium en lijnzaad. Prebiotica zijn ook verkrijgbaar in de vorm van poeder of capsules.

Voedingssupplementen van Biogena

Colon Balance (30 dagelijkse porties van 10 g)

Roer 10 g poeder (1 maatlepel) door ca. 100 ml water en drink 2 maal daags onmiddellijk, ca. ½ uur voor de maaltijd. Of naar wens door het eten roeren. Ter ondersteuning van de kolonisatie van bifidobacteriën, die de gezonde zure flora in de darm vormen. Smaakloos poeder met een hoog gehalte aan oplosbare vezelsoorten (acaciavezel FibregumTM, amylopectine, citruspectine en resistente dextrine) die de darmbacteriën van de eindsegmenten van de darm voeden.

CleanoCol, 30 porties

Dagelijks, 30-50 minuten voor de maaltijd de inhoud van een stick in 1 glas (0,2 l) water roeren en onmiddellijk opdrinken. Het poeder bestaat voor een groot deel uit vezelrijke plantenvezels zoals psyllium en lijnzaad, die een groot zwelvermogen hebben. Naast deze plantaardige vezels bevat het poeder 10 stammen lactobacteriën en het mineraal magnesium.

Opbouw van de darmflora na antibiotica

Antibioticatherapie kan ernstige infecties helpen voorkomen en kan levensreddend zijn. Helaas worden echter niet alleen de ziekmakende kiemen geëlimineerd, maar worden ook de nuttige darmbacteriën gedood. Afhankelijk van het bereik van het antibioticum, kunnen hele delen van de darmflora vernietigd worden. De gebruikelijke bijwerkingen van een antibioticakuur zijn dan ook bijna altijd diarree en buikpijn. Bovendien verzwakt de verstoorde darmflora onvermijdelijk het immuunsysteem. Dit opent de deur naar nieuwe infecties.

Daarom is het belangrijk de darmflora zo snel mogelijk na een antibioticatherapie weer op te bouwen. Het kan echter lang duren voordat het lichaam dit uit zichzelf doet. Volgens studies duurt de lichaamseigen regeneratie ongeveer een half jaar, waarbij gevoelige bacteriestammen vaak verloren gaan en permanent ontbreken. Daarom is het zinvol om specifiek de lichaamseigen regeneratie van de darm te ondersteunen.

Om de soortenrijkdom en het aantal nuttige darmbacteriën in de darmflora volledig te herstellen, kunnen de gewenste bacteriën van buitenaf worden aangevoerd. De gemakkelijkste manier om dit te doen is met behulp van zogenaamde probiotische voedingsmiddelen. Ze bevatten een hoog aantal probiotica door de manier waarop ze worden bereid of door een speciale fermentatie. Probiotica zijn levende stammen van bacteriën en gisten waarvan is aangetoond dat zij een positief effect hebben op de darmflora en het immuunsysteem. Bekende probiotische voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld natuurlijke yoghurt, kefir, zuurkool, kombucha of zelfs brooddrank.

Welke probiotica helpen bij dysbiose?

Er zijn ongeveer 400 verschillende probiotica. De bekendste en belangrijkste vertegenwoordigers van deze groep bacteriën zijn de melkzuurbacteriën en de bifidobacteriën. Zij zijn goed bestand tegen het agressieve maag- en galzuur en overleven ook de spijsverteringsenzymen, zodat zij na consumptie meestal levend in voldoende grote aantallen de dikke darm bereiken.

Vooral na een antibioticakuur is het raadzaam gedurende een langere periode dagelijks voedsel met levende melkzuurbacteriën en bifidobacteriën te eten. Als dit niet voldoende is, kunt u ook een kuur met hooggedoseerde probiotica nemen. Hier is het ook mogelijk specifieke remedies te selecteren om bepaalde ziektebeelden te verlichten, die de respectieve vereiste bacteriestammen in de juiste samenstelling en concentratie bevatten.

Junior Omni Lactis 6

Aanbevolen dosering: Kinderen 2-4 jaar: 1 g poeder/dag Kinderen 5-9 jaar: 1-2 g poeder/dag Kinderen/adolescenten 10 jaar en ouder: 2 g poeder/dag Roer dagelijks 1-2 g poeder (1/2-1 afgestreken theelepel) door 1/4 tot 1/2 glas water. Roer en drink na 10-15 minuten. Ongeveer 30 minuten voor de maaltijd innemen. Indien tegelijkertijd antibiotica worden gebruikt, wordt een interval van enkele uren aanbevolen.

Voor volwassenen zo nodig na een ontlastingstest tijdens en na een antibioticakuur:

Omni Lactis 10, 180 capsules (voldoende voor 3 maanden).

Neem dagelijks 2 x 1 capsule met een ruime hoeveelheid vloeistof, ongeveer 30 minuten voor de maaltijd. Omni Lactis bevat Lacto- en bifidobacteriepoeder, inuline uit cichoreiwortel. Omni Lactis maakt gebruik van capsulehulzen van zuivere cellulose met zogenaamde “vertraagde afgifte”, die door hun speciale structuur pas met enige vertraging in de dunne darm oplossen. Hierdoor kunnen de kiemen veilig door de maag passeren en blijven ze in staat kolonies te vormen.

De probiotica kunnen bij kinderen en volwassenen nuttig worden aangevuld door de gelijktijdige inname van:

AC7 Complex, 120 capsules

Neem dagelijks 3 x 1 capsule met een ruime hoeveelheid vloeistof bij de maaltijd. Bevat waardevolle stoffen uit zeven geselecteerde plantenextracten. Tijm en granaatappelextract ondersteunen het microbiologisch evenwicht in de darm. Rozemarijn, oregano en barbesextract ondersteunen de normale functies van het maagdarmkanaal. Traditioneel worden geselecteerde kruiden- en plantenextracten gebruikt ter bescherming tegen ongewenste micro-organismen in het lichaam – een situatie die o.a. ontstaat door de frequente toediening van antibiotica.

Opbouwen darmflora voor candida

In geval van dysbiose en een candida-infectie moet dit preparaat gedurende 3 maanden worden gegeven, naast het probioticum Omni Lactis 10 Pur inulinevrij:

Coriolus & C, 120 capsules (3 verpakkingen voor een kuur van 3 maanden).

Neem dagelijks 3 capsules met veel vloeistof in. De vitale paddenstoel Coriolus versicolor heeft activerende effecten op lymfocyten, leukocyten en natuurlijke killercellen. In Oost-Azië wordt coriolus van oudsher gebruikt tegen bacteriële en virale ziekten en tegen gistinfecties (bijvoorbeeld candida, herpes of griepachtige infecties).

Opbouw van de darmflora in het geval van leaky gut syndroom

Het lekkende darm syndroom gaat bijna altijd gepaard met dysbiose. Combineer in dit geval het probioticum Omni Lactis 10 met dit middel gedurende 3 maanden:

Mucosa Formula, 180 capsules (voldoende voor 3 maanden).

Neem dagelijks 2 capsules met een ruime hoeveelheid vloeistof. Mucosa Formula bevat een ideaal uitgebalanceerde samenstelling van het aminozuur L-glutamine, speciale plantenextracten en relevante micronutriënten en kan zo de behoeften van het darmslijmvlies op een zinvolle manier ondersteunen.

Zeolith ultrafein

De darmwand is een dynamische structuur die in wisselwerking met verschillende prikkels reageert en het lichaam beschermt tegen ongewenste stoffen uit het darmmilieu. Verschillende invloeden, vooral terugkerende fysieke stress, kunnen leiden tot een verstoring van de darmwandfunctie, het zogenaamde lekkende darmsyndroom. Bij het lekken-darmsyndroom is het darmslijmvlies onfysiologisch doorlaatbaar. Als gevolg daarvan kunnen schadelijke stoffen de darmwand binnendringen, in de bloedbaan terechtkomen en het organisme beschadigen.

Biogena Zeolith ultrafein is een natuurlijk geneesmiddel dat dagelijks de ontgifting en versterking van de darmwandbarrière en vermindert de ammonium- en zware metalenbelasting van het lichaam. Het poeder bestaat uit ultra fijngemalen, zuivere clinoptiloliet zeoliet, een natuurlijk mineraal van vulkanische oorsprong. Dit is een aluminiumsilicaat dat werkt als een kationenwisselaar, die het spijsverteringskanaal passeert waar het zijn fysische werking ontwikkelt. In het maagdarmkanaal bindt zeoliet ammonium en ionen van zware metalen, vooral lood, cadmium, arseen, chroom en nikkel.
Deze worden vervolgens samen met het zeoliet op een natuurlijke manier via de ontlasting uitgescheiden.

De merkgrondstof klinopur® zeoliet die in dit product wordt gebruikt, is afkomstig van het bedrijf Lithos Natural GmbH, een Oostenrijkse kwaliteitsproducent. Klinopur® zeoliet is een zuiver natuurproduct en wordt gekenmerkt door de beste kwaliteit en zuiverheid, alsmede een bijzonder hoog clinoptilolietgehalte van 95%. De grondstof wordt streng gecontroleerd en wordt gewonnen in ons eigen mijngebied, midden in de natuur, vrij van milieu-invloeden. Een zinvolle inspanning, die tot uiting komt in de kwaliteit van deze zuivere werkzame stof van Biogena Zeolith ultrafein. Naast onze eigen winningslocatie is een speciaal maalproces, de micronisatie, verantwoordelijk voor de hoge kwaliteit. Micronisatie bereikt een buitengewoon hoge fijnheid van het poeder, waardoor de natuurlijke werking van clinoptiloliet wordt geoptimaliseerd en geactiveerd.

De darmflora opbouwen met Heliobacter Pylori

In geval van dysbiose en een infectie met Heliobacter Pylori moet dit preparaat gedurende 3 maanden worden toegediend, naast het probioticum Omni Lactis 10:

PyloPlex 200, 60 capsules

Neem dagelijks 1 capsule met een ruime hoeveelheid vloeistof op een lege maag.

Als type B gastritis veroorzaakt door Heliobacter pylori is gediagnosticeerd.

Opbouw van de darmflora in geval van ontsteking van het darmslijmvlies

Indien er sprake is van dysbiose en chronische ontsteking van het darmslijmvlies (CED), moeten deze twee preparaten gedurende 3 maanden worden gegeven naast het probioticum Omni Lactis 10:

Gut Formula Plus, 90 capsules (3 verpakkingen voor een kuur van 3 maanden).

Neem dagelijks 3 capsules met veel vloeistof in. Combinatiepreparaat met extracten van zwarte komijn, kurkuma, zwarte peper, inuline uit cichoreiwortel, alsmede vitamine B2 en niacine. Intestinal Formula Plus ondersteunt het welzijn van het maagdarmkanaal en draagt bij tot het behoud van een normaal darmslijmvlies.

Wierook 400, 60 capsules (6 verpakkingen voor een kuur van 3 maanden)

Neem dagelijks 2 capsules met een ruime hoeveelheid vloeistof bij de maaltijd.

Opbouw van de darmflora in geval van indigestie

In geval van dysbiose en zwakte van de spijsvertering moet dit preparaat gedurende 3 maanden worden gegeven, naast het probioticum Omni Lactis 10:

DigestoZym 200 veganistisch, 90 capsules (3 verpakkingen voor een kuur van 3 maanden).

Neem dagelijks 3 x 1 capsule met een ruime hoeveelheid vloeistof vlak voor de maaltijd. Een enzymcomplex met α-amylase, neutrale protease, lipase en cellulase, die eiwit-, vet- en koolhydraat-splitsende activiteiten hebben, terwijl de lactase die het bevat de afbraak van lactose bevordert.

Opbouw van de darmflora bij histamine-intolerantie

Indien er sprake is van dysbiose en histamine-intolerantie (test op histamine-intolerantie), moet dit preparaat gedurende 3 maanden worden gegeven naast het probioticum Omni Lactis 10:

AH & Glutamine Formule, 60 capsules (2 verpakkingen voor 4 maanden).

Neem dagelijks 1 capsule met een ruime hoeveelheid vloeistof buiten de maaltijd. In het lichaam wordt histamine afgebroken door het enzym DAO (diamine oxidase). Dit enzymatische proces vereist speciale micronutriënten als co-factoren, met name vitamine B6, koper en zink. AH & Glutamine Formula bevat deze speciale combinatie van voedingsstoffen en vult deze bovendien aan met het aminozuur L-glutamine en vitamine C.

Opbouw van de darmflora in geval van glutengevoeligheid

Voor iedereen die geen coeliakie heeft, maar wel gevoelig is voor gluten en niet helemaal zonder glutenhoudende voedingsmiddelen wil/kan.

GluteZym, 60 capsules

Indien nodig 3 capsules met een ruime hoeveelheid vloeistof bij de maaltijd innemen ter begeleiding van een glutenarm dieet. Niet ter vervanging van een glutenvrij dieet.

Opbouw darmflora bij hevige winderigheid

In geval van dysbiose en ernstige flatulentie moet dit preparaat gedurende 3 maanden worden gegeven naast het probioticum Omni Lactis 10 Pur inulinevrij:

FlatuZym 200, 60 capsules (3 verpakkingen voor een kuur van 3 maanden).

Neem dagelijks 2 x 1 capsule met een ruime hoeveelheid vloeistof bij een vezelrijke maaltijd. Het eerste preparaat dat vezelverlagende enzymen combineert met een venkelextract van hoge kwaliteit. Het is geschikt voor mensen die een vezelrijke voeding niet goed verdragen of die op bepaalde vezels reageren met overmatige gasproductie. De capsules kunnen regelmatig of naar behoefte worden gebruikt.

Het verschil tussen probiotische en prebiotische voeding

Probiotisch voedsel bevat een groot aantal gezondheidsbevorderende bacteriën. Door ze te eten, kunnen sommige ervan in de dikke darm terechtkomen en zich daar koloniseren. Prebiotische voedingsmiddelen bevatten een bijzonder grote hoeveelheid voedingsvezels. De onverteerbare vezels leveren de voedingsbasis voor de gewenste kiemen. De gerichte consumptie van prebiotische voedingsmiddelen verbetert de levensomstandigheden van de nuttige darmbacteriën en stimuleert zo hun groei.

Welk dieet voor dysbiose?

Opdat de nieuw geïntroduceerde bacteriën zich in de dikke darm kunnen vestigen en vermenigvuldigen, is het absoluut noodzakelijk dat hun een geschikte habitat wordt geboden. Dit gebeurt in de eerste plaats door de keuze van de juiste voedingsmiddelen. Het heeft dus geen zin om elke dag probiotica te nemen en je vol te proppen met fast food. De kleine helpers zouden gewoon verhongeren. Als u uw darmflora op lange termijn gezond wilt houden of in geval van dysbiose voorgoed in evenwicht wilt brengen, ontkomt u er niet aan uw voeding dienovereenkomstig aan te passen. Je moet op de volgende dingen letten:

  • Gezondheidsbevorderende darmbacteriën houden van voedingsvezels. Daarom moet u bij voorkeur voedingsmiddelen eten die veel voedingsvezels bevatten. Zij komen vooral voor in volkorenproducten, verse groenten en fruit, alsook in lijnzaad, tarwezemelen en psylliumschillen.
  • Kies bij het boodschappen doen voedsel dat zo vers en natuurlijk mogelijk is. De meeste daarvan moeten plantaardig zijn.
  • In water oplosbare voedingsvezels zoals inuline, oligofructose en pectine komen in de dikke darm terecht door het eten van cichorei, uien, prei, knoflook, asperges, granen, artisjokken, afgekoelde gekookte aardappelen of aardperen.
  • Zorg ervoor dat ze zo vers mogelijk worden bereid.
  • Drink dagelijks ten minste 1 tot 1,5 liter vloeistof. Stilstaand mineraalwater en thee zonder suiker zijn bijzonder geschikt.
  • Vermijd daarentegen sterk voorverpakte voedingsmiddelen zoals worst, diepvriespizza, instantsoepen, enz. Ze bevatten meestal veel zout, suiker, vetten en additieven. Gezondheidsbevorderende bacteriën voelen zich niet thuis in deze omgeving.
  • Voedingsmiddelen met een hoog suikergehalte, zoals gebak, chocolade, andere zoetigheden, en sterk gezoete frisdranken zoals frisdrank en cola, werken ook de groei van potentieel ziekteverwekkende kiemen in de hand en hebben dus een ongunstig effect op de darmflora.
  • Hetzelfde geldt voor de veelvuldige consumptie van dierlijke eiwitten en dierlijke vetten. Probeer daarom de consumptie van vlees, vis en vette zuivelproducten te beperken en geef de voorkeur aan magere varianten.
  • Beperk ook het alcoholgebruik en rook, indien mogelijk, niet.
  • Met de gerichte consumptie van probiotische voedingsmiddelen kunt u bovendien de hoeveelheid nuttige kiemen in uw darmen verhogen. Door de wijze waarop ze worden bereid of gefermenteerd, bevatten deze producten een bijzonder groot aantal levende, gezondheidsbevorderende bacterieculturen. Neem daarom een selectie van deze voedingsmiddelen op in uw dagelijkse voeding. Deze omvatten: kefir, verse zuurkool, augurken, miso (Japanse kruidenpasta), appelazijn, kimchi (gefermenteerde Chinese kool), kombucha (gefermenteerde theedrank), tempeh (gefermenteerde sojabonen).

Doe hier een aanvraag voor een gratis en vrijblijvend consult.

Literatuur:

Charme van je darmen (G. Enders) is zowel een onderhoudend als een goed onderbouwd boek.

Superorgaan Microbioom: De darm als sleutel tot gezondheid en een langer leven (Dr. N. Schaenzler)

Stunted microbiota and opportunistic pathogen colonization in caesarean-section birth.

Shao Y, Forster SC, Tsaliki E, Vervier K, Strang A, Simpson N, Kumar N, Stares MD, Rodger A, Brocklehurst P, Field N, Lawley TD. (2019)

Mglab&Advies, darmflora-analyses en Adviezen

Maak online een afspraak voor een gratis en vrijblijvend consult: https://bit.ly//ContactFinesseMedicalCenter

De informatie op deze pagina is geschreven en gecontroleerd door:

Cor Kok
Oprichter Finesse Medical Center